شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ |  
RSS   email   instagram   telegram

ایلان ماسک مالک فعلی توییتر در حساب شخصی خود خبر از سورپرایزی برای حساب‌های رباتیک این رسانه اجتماعی داد.
ایلان ماسک سرمایه‌دار معروف کانادایی و آمریکایی شب گذشته طی پیامی که در صفحۀ شخصی رسانۀ اجتماعی خود منتشر کرد به کاربران شبکۀ اجتماعی تحت مدیریتش خبر داد که “فردا برای ربات‌ها سورپرایز دارد! ” اگر این وعدۀ ماسک واقعیت داشته باشد اتفاقات تلخی در انتظار لشکر‌های سایبری مقیم آلبانی، مرکز چشم عربستان سعودی و برخی نقاط جهان قرار خواهد داشت.

دلیل نگرانی مراکز عملیات روانی علیه ایران، در صورت واقعی بودن این وعدۀ ماسک و حذف حساب‌های رباتیک مشخص است، آن‌ها بار‌ها با استفاده از فعالیت‌های رباتی مطالب باب میل خود را داخل شبکه‌های اجتماعی همچون توییتر به صدر مطالب پربحث و جستجو منتقل کرده‌اند و حالا از نفس افتادن ربات‌هاعلاوه بر ریزش بعضاً بیش از ۵۰ درصدی در حساب‌های کاربری شاخص جریان مخالف ایران اسلامی، منجر به ناتوانی آن‌ها در ادامۀ فضاسازی‌های هشتگی و ایجاد توهم همراهی مردمی در برخی اذهان خواهد بود.

به دنبال اعمال محدودیت‌های اینترنتی بر برخی پلتفرم‌های آمریکایی بعد از نقش آفرینی فعالانۀ آن‌ها در آشوب آفرینی‌های خیابانی در ایران، بر مبنای آمار رسمی ترافیک مصرفی سکو‌های مذکور به کمتر از ۱۰ درصد زمان پیش از آن کاهش پیدا کرد، اما علیرغم دشواری‌هایی که کاربران ایرانی برای دسترسی به مطالب این سکو‌ها داشتند، برخی از پست‌های رسانه‌های اجتماعی در همان ایام بازدید‌ها و پسند‌های میلیونی را تجربه می‌کردند!

کارشناسان اصلی‌ترین دلیل این اتفاق را فعالیت‌های حساب‌های کاربری جعلی (رباتیک) در رسانه‌های اجتماعی مذکور می‌دانند که حالا ماسک وعده داده شگفتانه‌ای برای آن‌ها در نظر دارد، البته وی نیز یک تاجر است و بیش از هرچیزی منافع مالی و اقتصادی خود را مدنظر قرار می‌دهد بنابراین باید منتظر ماند تا مشخص شود که وعدۀ وی تا چه حد مانع طوفان‌های رباتیک حساب‌های جعلی در این رسانۀ اجتماعی می‌شود.

این فعالیت‌های جعلی مدت‌ها است که مورد توجه کارشناسان و صاحبنظران قرار دارد، اما شاید تا پیش از وقایع اخیر باور این واقعیت که بسیاری از ویدئو‌های پربازدید رسانه‌های اجتماعی مذکور غیرواقعی است و عدد مقابل آن‌ها به جهت اجرای عملیات‌های روانی ساخته می‌شود، برای عمومی کمی دشوار بود، اما حالا بسیاری از مردم عادی هم می‌توانند به راحتی عدم تطابق واقعیت میدانی و فضای مصنوعی رسانه‌های اجتماعی آمریکایی را تشخیص دهند.

دو موسسه Graphika و «رصدخانه اینترنتی استانفورد» (Stanford Internet Observatory) اواخر ماه سپتامبر (مهرماه) ۲۰۲۲ با استفاده از اطلاعات ارائه شده از سوی مدیران متا، اینستاگرام، توئیتر و فیس‌بوک در مورد حساب به ظاهر شخصی یا سایت رسانه‌ای جعلی، نتیجه پژوهشی را منتشر کردند که از عملیات نفوذ ارتش ایالات متحده خبر می‌دهد.

نکته مهم اینجاست که این حساب‌ها به صورت مستقیم به فرماندهی مرکزی ایالات متحده (Centcom) و برخی از رسانه‌های خبرپراکنی وابسته به دولت آمریکا ارتباط داشته‌اند.

متن ترجمه گزارش تحلیلی دو موسسه یادشده با عنوان «صدا‌های ناشنیده: ارزیابی پنج سال پویش نفوذ مخفی طرفدار غرب» به خوبی مشخص می‌کند که اندیشکده‌های غربی نیز این واقعیت را می‌پذیرند که کارزار فشار علیه ایران در رسانه‌های اجتماعی از طریق ایجاد حساب‌های جعلی به وسیله ارکان اصلی ایالات متحده دنبال می‌شود تا ضمن انتشار اطلاعات نادرست، فریب و حتی ترویج رویکرد‌های افراطی و انتساب آن به افراد وابسته به نظام، موجب بدبینی افکارعمومی به جمهوری اسلامی شوند.

درست است که این گزارش مدعی می‌شود، بعداز دریافت گزارش مذکور پلتفرم‌ها تعداد زیادی از حساب‌ها، پیام‌ها و گروه‌های اطلاع رسانی وابسته به پنتاگون را حذف کرده‌اند، اما به‌طور قطع تعداد زیادی از این حساب‌ها در قالب‌های مختلف و از طرف دیگر نهاد‌های اطلاعاتی، جاسوسی و نظامی غربی در حال فعالیت هستند همچنین شاید هیچ‌گاه کارکرد‌های پنهانی آن‌ها روشن نشود، ضمن اینکه افشای بخشی از توان نهاد‌های نظامی و حتی نابودی آن در بسیاری از موارد نوعی از فریب است تا جبهۀ مقابل احساس خطر کمتری از ناحیۀ مذکور داشته باشد و آسیب‌پذیری آن حفظ شود بنابراین حذف این حساب‌ها نباید مقدمه‌ای بر کاهش آمادگی ایران در برابر عملیاتی‌هایی از این دست قرار گیرد.

دربارۀ حوادث اخیر ایران هم دقیقاً ردپای عملیات روانی گسترده در رسانه‌های اجتماعی به وضوح مشخص است، درحالی که جهان آبستن حوادث متعددی بود، اما پیام‌های مربوط به آشوب‌های ایران فقط در یک رسانه اجتماعی ده‌ها میلیون بار دست به دست می‌شود! اما وقتی پیام‌های مذکور به طور کارشناسی شده مورد بررسی قرار می‌گیرند، مشخص می‌شود که همۀ این چندمیلیون پیام فقط توسط تعدادی IP محدود (حدودچندصد هزار عدد) منتشر شده است، حال باید منتظر ماند تا ابتدا مشخص شود که ماسک وعدۀ خود را عملی می‌کند یا اتفاق دیگری می‌افتاد تا تغییرات میدانی این اتفاق به مرور مشخص شود.

منبع:‌برنا

باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *