رهبری میفرمایند: مبعث در حقیقت روز برافراشته شدن پرچم رسالتی است که خصوصیات آن برای بشریّت، ممتاز و بینظیر است.
مبعث حضرت رسول (ص) به مثابه یک انقلاب فراگیر جهانی، تاریخ را به دو بخش قبل و بعد از خود تقسیم کرد. آنچه که در ادامه میخوانیم، سخنان حکیمِ انقلاب اسلامی، آیتالله العظمی خامنهای در این رابطه است.
مبعث در حقیقت پرچم علم و معرفت را برافراشت
مبعث در حقیقت روز برافراشته شدن پرچم رسالتی است که خصوصیات آن برای بشریّت، ممتاز و بینظیر است. مبعث در حقیقت پرچم علم و معرفت را برافراشت. بعثت با «إقرء» شروع شد: «إقرء باسم ربّک الّذی خلق» و با «ادع إلی سبیل ربّک بالحکمه و الموعظه الحسنه» ادامه یافت، یعنی دعوت همراه با حکمت. دعوت اسلامی در حقیقت گسترش و پراکندن حکمت در سراسر عالم و در طول تاریخ است، همچنان که بعثت، پرچمداری و برافراشته شدن پرچم عدل است، یعنی در میان مؤمنین، بندگان خدا و آحاد بشر، عدالت استقرار پیدا کند، همچنان که رسالت، برافراشتن پرچم اخلاق والای انسانی است، «بعثت لأتمّم مکارم الاخلاق».
همه چیزهایی که بشر به آن نیاز دارد، در این بعثت گنجانده شده است
خدای متعال خطاب به پیغمبر میفرماید: «و ما أرسلناک الّا رحمه للعالمین»، یعنی همه چیزهایی که بشر – در همه زمانها، در همه شرایط و در هر نقطه عالم – به آن نیاز دارد، در این بعثت گنجانده شده است، یعنی علم و معرفت، حکمت و رحمت، عدل و برادری و برابری، چیزهای اساسیای که جریان زندگیِ سالم انسان به اینها وابسته است. حتی با اینکه در اسلام، جهاد مقرّر شده است، و جهاد یعنی مبارزه با زورگویی و تجاوز – البته بعضی کسان به طور بدخواهانه، اسلام را به خاطر حکم جهاد، دینِ شمشیر معرفی کردند -، اما همین اسلام میفرماید: «و إن جنحوا للسّلم فاجنح لها و توکّل علی اللَّه»، یعنی باز آنجایی که شرایط اقتضا میکند، صلح را بر جنگ ترجیح میدهد. (۱۳۸۰/۰۷/۲۳)
حرکت بعثت نبوی، راه جدیدی در مقابل بشر گذاشت
حرکت بعثت نبوی، راه نویی در مقابل بشر گذاشت، «هوالّذی یصلّی علیکم و ملائکته لیخرجکم من الظّلمات الی النّور». بعثت برای این است که انسانها را از ظلمات خارج و به نور هدایت کند. این ظلمات شامل همه تاریکیهایی است که در سطح جهان، در فضای زندگی انسانها و در همه تاریخ به وجود میآید، ظلمات شرک و کفر، ظلمات جهل و حیرت، ظلمات ستم و بیعدالتی و تبعیض، ظلمات دوری از اخلاق اسلامی و آلوده شدن به لجنزار فساد اخلاقی، ظلمات برادرکشی، ظلمات بدفهمی و کج فهمی و انواع و اقسام تاریکیها. اسلام انسانها را برای خروج از این ظلمتها هدایت میکند و بهتدریج بشر با فراگیری، با حرکت، با تصمیم، با درست اندیشیدن و موانع را شناختن، این راه را پیدا خواهد کرد. (۱۳۷۹/۰۸/۰۴)
پیام بعثت، انسانها را از ظلمات جهل به نوری که مقابل آن است، هدایت و دلالت میکند
پیام مبعث را میشود در قرآن، در بخشهای برجستهای جستوجو کرد. من دو قسمت از این پیام عظیم را اشاره میکنم که ببینید چقدر برای ما مسلمانان مهم است و چطور در مقابل ما برنامه و راه قرار میدهد: یکی این پیام است که در آیاتی از قرآن، به آن اشاره شده است، از جمله این آیه که میفرماید: «بسماللَّهالرّحمنالرّحیم. کتابٌ انزلناه الیک لتخرج النّاس من الظلمات الیالنور» پیام خروج از ظلمت و ورود به نور.
نور و ظلمت، چیزی نیست که برای انسان در بخشهای مختلف، قابل اشتباه باشد. اسلام و پیام بعثت، انسانها را از ظلمات جهل، ظلمات عادات زشت، خُلقیّات بد، فتنههای میان افراد بشر، خرافاتی که بر ذهنهای انسانها حاکم میشود، پنجه میاندازد و آنها را از راه مستقیم منحرف میکند، ظلمات ظلم و طغیان – اینها همه ظلمات است – خارج میکند و به نوری که مقابل آن است، هدایت و دلالت میکند. در آیات متعدّدی از قرآن، این مضمون تکرار شده است، یعنی یک تحوّل در زندگی انسان، از لحاظ اجتماعی، از لحاظ هدفگیری و از لحاظ فردی، از همه جهت.
منبع: فارس
باشگاه خبرنگاران جوان