پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ |  
RSS   email   instagram   telegram

شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر با تغییرات و اضافه شدن بخش‌ها و شاخه‌های مختلفی همراه است.

 

محمد خاجی، مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر در رابطه با برگزاری این رویداد مهم هنری اظهار کرد: جشنواره هنر‌های تجسمی امسال با رویکرد هنر نوآور، خلاق، وحدت بخش و امید آفرین برگزار می‌شود. در بخش رقابتی جشنواره، یک بخش آزاد داریم که شامل ۱۰ رشته است و این رشته‌ها عبارتند از: طراحی و نقاشی، طراحی گرافیک یا همان پوستر، عکاسی، خوشنویسی، نگارگری، کارتون و کاریکاتور، مجسمه سازی، سرامیک و آبگینه هنری و رسانه‌های هنری جدید که برخی از این رشته‌ها شامل شاخه‌هایی هستند. برای مثال؛ خوشنویسی دارای گرایش‌های نستعلیق، شکسته نستعلیق، نسخ، ثلث و نقاشی خط است و نگارگری در گرایش‌های نقاشی ایرانی، گل و مرغ، تذهیب و تشعیر است و کارتون و کاریکاتور در دو بخش موضوعی و چهره و رسانه‌های هنری جدید شامل پرفورمنس آرت، اینستالیشن آرت و ویدیو آرت است.

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر گفت: بخش دیگری که در ذیل بخش‌های رقابتی جشنواره هنر‌های تجسمی امسال تعریف می‌شود بخش موضوعی قله‌ها است و همان طور که می‌دانید این بخش به نمایش عظمت و قله‌های افتخار ایران و ایرانی می‌پردازد از جمله قله‌هایی که در این بخش موردتأکید است قله‌های پیشرفت و موفقیت، قله‌های صبر و پایمردی و قله‌های شکوه و زیبایی و قله‌های عزت و شرافت و همچنین، قله‌های نشاط و همبستگی ایران اسلامی است.

خاجی تصریح کرد: بخش دیگری که در چند دوره اخیر به ساختار جشنواره هنر‌های تجسمی فجر افزوده شده بخش تجسم هنر یا فجر استان‌ها است که در این بخش، نمایشگاهی از آثار منتخب هنرمندان بومی استان‌های مختلف به نمایش در می‌آید و در واقع، هر استان یک دبیر هنری خواهد داشت که آن دبیر هنری کمک می‌کند تا آثار منتخب هنرمندان بومی استان‌ها گردآوری و در قالب یک نمایشگاه مستقل هنری در هر استان در معرض دید عموم قرار بگیرند.

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر تصریح کرد: یکی از بخش‌های تازه‌ای که در جشنواره هنر‌های تجسمی فجر شانزدهم موردتوجه قرار گرفته است بخش طراحی فرهنگ محور است که خودش شامل چند زیر بخش می‌شود که عبارتند از: طراحی محصول، طراحی معماری، طراحی صنعتی و طراحی کاربردی. این بخش به شناسایی و بهره گیری از ظرفیت خلاقانه و نوآورانه طراحان فرهنگ محور کشور می‌پردازد و به نوعی، تلاش می‌کند ارتباط و اتصال جامعه طراحان معاصر را به واسطه رویکرد بازارپردازی با جشنواره هنر‌های تجسمی فجر برقرار کند و در ابن بخش، حمایت از تولید طرح‌های برگزیده بر اساس شرایط و قواعد مشخص در دستور کار قرار خواهد گرفت.

خاجی مطرح کرد: یکی دیگر از بخش‌هایی که امسال در مقایسه با سال گذشته تازگی دارد و البته در برخی از دوره‌ها با بعضی از تفاوت‌ها در جشنواره هنر‌های تجسمی فجر دیده شده است بخش فیلم‌های مستند هنر‌های تجسمی است. این بخش ذیل دو عنوان رقابتی و همچنین، نمایش ده فیلم مهم تاریخ سینمای جهان تدارک دیده شده است که با رویکرد هنر‌های تجسمی ساخته شده اند.

او ادامه داد: دو بخش دیگر که امسال به نوعی تازگی دارند و در ساختار جشنواره هنر‌های تجسمی فجر دیده شده اند یکی، بخش ناشران کتاب‌های تجسمی است و دیگری هم، بخش علمی که همان دانش هنر‌های تجسمی تلقی می‌شود. در بخش ناشران هنر‌های تجسمی، ناشران محترم می‌توانند کتاب‌هایی که با مضامین هنر‌های تجسمی از سال ۱۴۰۰ تا به امروز منتشر کرده اند را به دبیرخانه جشنواره هنر‌های تجسمی ارسال کنند. در این بخش، آثاری که ارسال می‌شوند در بخش نمایشگاهی و فروشگاهی بازار هنر‌های تجسمی ارائه می‌شوند و از ناشران و یا کتاب‌های برتر تجلیل خواهد شد و در بخش محتوا‌های کتاب‌ها هم، علاوه بر کتاب‌هایی که دارای مضامینی مثل ترجمه، مقاله، نقد، آموزش و پژوهش و تولید دانش هنر‌های تجسمی هستند عیار علمی، هنری و نحوه ارائه که همان کتاب آرایی است موردتوجه قرار خواهند گرفت. اما بخش علمی با مشارکت دانشکده‌ها و مراکز آموزش عالی برگزار می‌شود و به معرفی پایان نامه‌های برگزیده مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته هنر‌های تجسمی اختصاص دارد. مشروط به این که پایان نامه‌ها در سه سال اخیر، دفاع و تحویل داده شده باشند و از میان آن ها، برخی از پایان نامه‌ها تجلیل می‌شوند و پایان نامه برگزیده با نظر شورای داوران علاوه بر دریافت طوبای زرین در قالب کتاب هم، منتشر خواهد شد.

تصویر نمایشگاه جشنواره هنرهای تجسمی فجر

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر درمورد بخش‌های غیررقابتی جشنواره هنر‌های تجسمی گفت: از جمله بخش‌های غیررقابتی جشنواره امسال، یکی بازار هنر‌های تجسمی است که با هدف اتصال و قوام ارتباط جامعه حرفه‌ای هنر با بازار‌های ملی و بین المللی تدارک دیده شده است و همچنین، رونق بازار و اقتصاد هنر از منبع اهداف مهمی هستند که در این بخش دنبال می‌شوند.

یکی از مهم‌ترین کنش‌گران و بازیگرانی که در این بخش حضور خواهند داشت نگارخانه داران و مجموعه داران و تولیدکنندگان صنایع خلاق فرهنگی و صاحبان کسب و کار‌های هنری هستند.

خاجی بیان کرد: بخش دیگری که ذیل بخش غیررقابتی جشنواره تدارک دیده شده بخش مفاخر هنر‌های تجسمی است که این مفاخر در رشته‌های هنری گوناگون معرفی و مورد تجلیل قرار می‌گیرند و امسال طبق روال چند سال اخیر، بخش آینه در آینه را در جشنواره هنر‌های تجسمی فجر خواهیم داشت. اما با این تفاوت که آینه در آینه ۳ که در جشنواره شانزدهم موردتوجه قرار گرفته است به حوزه گرافیک و تصویرسازی اختصاص دارد و نمایش آثار گرافیک و تصویرسازی با مضامین انقلاب اسلامی را دربر می‌گیرد.

او افزود: بخش دیگر، بخش کاتبان سوره حمد است که امسال به عنوان بخشی تازه در ذیل بخش‌های غیر رقابتی جشنواره جای گرفته است و در این بخش، شاهد ۱۱۴ سوره از قدمای خوشنویس تا استادان صاحب نام معاصر و انتشار نفیس آن خواهیم بود و بخش دیگر، بخش دیوارنگاری شهری است که امسال برای اولین بار به ساختار جشنواره هنر‌های تجسمی افزوده شده است و این بخش، آثار اجرا شده بر دیوار‌های شهر تهران در سه سال اخیر را دربر می‌گیرد و آثار بخش دیوارنگاری شهری توسط سازمان زیباسازی شهر تهران گردآوری، ساماندهی و ارائه می‌شود و در نهایت، آخرین بخشی که ذیل بخش‌های غیررقابتی جشنواره شانزدهم جای می‌گیرد بخش پوستر‌های فجر است که در این بخش تمامی پوستر‌های ادوار جشنواره‌های موسیقی، فیلم، هنر‌های تجسمی، تئاتر، شعر و مد و لباس فجر در قالب یک نمایشگاه محیطی به نمایش در می‌آیند.

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر تصریح کرد: چند تغییر هم در بخش‌های رقابتی جشنواره داریم از جمله در بخش آزاد که شامل ده رشته هنری می‌شود. برای مثال؛ رشته سرامیک و آبگینه هنری و این شاخه برای اولین بار است که موردتوجه قرار می‌گیرد و همچنین، شاخه رسانه‌های هنری جدید هم، سال گذشته از ساختار جشنواره هنر‌های تجسمی حذف شده بود و امسال، دوباره به ساختار جشنواره برگشته است و همچنین، رشته مجسمه سازی که سال گذشته، با چند رشته ادغام شده بود و ذیل عنوان حجم در جشنواره پانزدهم حضور داشت در جشنواره شانزدهم دوباره هویت مستقلی پیدا کرده است و به طور مجزا مورد تأکید قرار گرفته است.

خاجی در ارتباط با زمان انتشار فراخوان شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر اظهار کرد: فراخوان را از ابتدای آبان ماه به صورت عمومی در اختیار رسانه‌ها قرار دادیم و به صورت عمومی منتشر شد. هنرمندان ما، حداکثر تا شنبه ۱۸ آذر فرصت دارند که آثار خود را با مراجعه به سایت مربوطه به دبیرخانه جشنواره هنر‌های تجسمی ارسال کنند و فرصت حضور در جشنواره شانزدهم را داشته باشند.

تصویر جشنواره هنر‌های تجسمی فجر

او گفت: در ارتباط با دیگر تاریخ‌های مهم جشنواره شانزدهم باید بگویم ان شاءالله، انتخاب اولیه آثار از ۲۵ آذرماه تا ۵ دی ماه خواهد بود و اعلام نتایج اولیه در تمامی رشته‌ها روز‌های ۷ و ۶ دی ماه صورت می‌گیرد و دریافت آثار انتخاب شده از هنرمندان از تاریخ ۱۴ تا ۹ دی ماه خواهد بود و انتخاب نهایی آثار از ۱۸-۱۶ دی ماه و اعلام نتایج نهایی راه یافتگان به نمایشگاه در تمامی رشته‌ها در تاریخ ۲۰ دی ماه اتفاق خواهد افتاد و چیدمان، نصب و آماده سازی نمایشگاه از تاریخ ۵ بهمن تا ۲۱ دی ماه و افتتاح نمایشگاه هنر‌های تجسمی روز جمعه ۶ بهمن ماه خواهد بود و آئین و معرفی برگزیدگان و اختتامیه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر هم روز پنج شنبه ۲۶ بهمن ماه برگزار خواهد شد.

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر با اشاره به موضوع آثار ارسالی به جشنواره هنر‌های تجسمی فجر ادامه داد: موضوع جشنواره به طور کلی آزاد است و هنرمندان می‌توانند آثار خود را با موضوعات متنوع به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. فقط ما در بخش ویژه قله‌ها که یک بخش موضوعی است موضوعاتی را پیشنهاد دادیم و تدارک دیده شده است که هنرمندان برای شرکت در این بخش، فقط باید آثارشان را ذیل این موضوعات طبقه‌بندی و طراحی و ارسال کنند.

خاجی درمورد توجهی که به جشنواره هنر‌های تجسمی فجر در مقایسه با سایر جشنواره‌ها مثل سینما، موسیقی و تئاتر و… تصریح کرد: جشنواره هنر‌های تجسمی فجر در مقایسه با سایر جشنواره‌های فجر قدری مغفول واقع شده است و آن طور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است و بخشی از این کم توجهی و غفلت به سیاست‌هایی برمی گردد که در دوره‌های مختلف مدنظر مدیران و دست اندرکاران حوزه‌های فرهنگ و هنر قرار گرفته است؛ به طوری که در برخی از دوره‌ها شاهد بودیم به فراخور این که هنر‌های تجسمی از سمت مدیران، سیاست گذاران و تصمیم گیران کلیدی حوزه‌های فرهنگ و هنر بیشتر مورد توجه شان قرار گرفته است کیفیت برگزاری و اثرگذاری جشنواره هنر‌های تجسمی هم افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این، نیازمند این هستیم که هنر‌های تجسمی را هرچه بیشتر به عموم مردم معرفی کنیم.

او مطرح کرد: هنر‌های تجسمی به اندازه سینما و موسیقی و تئاتر در میان عموم مردم شناخته شده نیست و شاید طیف گسترده‌ای از مردم ندانند که هنر‌های تجسمی شامل چه بخش‌ها و هنر‌هایی است. بنابراین، نیازمند هستیم که یک همت جمعی و جدی شناسایی و ضریب دهی به هنر‌های تجسمی صورت بگیرد و نقش رسانه‌ها در این زمینه می‌تواند بسیار مهم و حائز اهمیت باشد و امیدواریم ان شاءالله، جشنواره هنر‌های تجسمی فجر بتواند امکان و زمینه‌ای را فراهم کند برای این که عموم مردم بیش از پیش با هنر‌های تجسمی پیوند برقرار کنند و این هنر‌ها را بشناسند و با علاقه و جدیت بیشتر در نمایشگاه‌های هنر‌های تجسمی حضور پیدا کنند و همچنین، در نمایشگاه جشنواره هنر‌های تجسمی فجر حاضر باشند و از نزدیک بتوانند آثار هنرمندان را مشاهده کنند.

خاجی گفت: این نکته را نباید فراموش کرد که جشنواره هنر‌های تجسمی در مقایسه با سایر جشنواره‌های هنری فجر مثل سینما، موسیقی و تئاتر جشنواره جوان تری است و طبیعتاً فرصت بیشتری نیاز دارد برای این که بتواند در میان مردم جا بیفتد و به آن‌ها شناسانده و معرفی شود. از اینرو، امیدوار هستیم که با همراهی و هم افزایی اصحاب رسانه و همه مسئولان، سیاست گذاران و تصمیم گیران کلیدی عرصه فرهنگ و هنر کشور بتوانیم گام شایسته‌ای در راستای معرفی هنر‌های تجسمی فجر به عموم مردم و افزایش اثرگذاری و ضریب این جشنواره در افکار عمومی برداریم.

مدیر ارتباطات و رسانه شانزدهمین جشنواره هنر‌های تجسمی فجر در پاسخ به این سوال که «جشنواره هنر‌های تجسمی به عنوان یک رویداد ملی تا چه اندازه می‌تواند بر جریان هنر کشور اثرگذار باشد؟» یادآور شد: جشنواره هنر‌های تجسمی فجر بزرگ‌ترین آوردگاه عرصه هنر‌های تجسمی در مقیاس ملی است و هیچ جشنواره‌ای به بزرگی و عظمت و گستردگی و فراگیری هنر‌های تجسمی فجر در مقیاس ملی در سطح کشور نداریم. بنابراین، این جشنواره از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های قابل توجهی برای اثرگذاری بر جریان هنر کشور برخوردار است و امیدواریم با تمهیدات و طراحی‌ها و تدابیر اتخاذ شده این جشنواره بتواند نقش و کارکردی که موردانتظار همگان است را در زمینه تأثیر گذاری بر جریان هنر کشور از خود به جای بگذارد.

خاجی در رابطه با میزان استقبال از این دوره از جشنواره هنر‌های تجسمی افزود: امیدوار هستیم که امسال با استقبال خوب و شایسته هنرمندان عرصه‌های مختلف هنر‌های تجسمی در این جشنواره هنر‌های تجسمی فجر روبرو شویم و این موضوع به هم افزایی و همراهی هنرمندان و رسانه‌ها برمی گردد که می‌توانند در اطلاع رسانی و جریان آگاهی بخشی در راستای برگزاری جشنواره هنر‌های تجسمی نقش بسیار مهمی ایفا کنند. هر چقدر رسانه‌ها بیشتر در میدان حضور داشته باشند و بیشتر به جشنواره هنر‌های تجسمی فجر بپردازند می‌توان امیدوار بود که شاهد استقبال بیشتری از سمت هنرمندان مختلف عرصه هنر‌های تجسمی باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *